Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: bardziej, profesjonalny, sprzet

Sprzęt bardziej profesjonalny
Autor Wiadomość
Piotras
[Usunięty]

0.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-04, 10:50   Sprzęt bardziej profesjonalny

Mam dylemat bo nie wiem czy kupić Sony Alfa 550 czy Canon EOS 550 D ewentualnie Nikona D 3000 :?:
A może Nikona D90 :?:
Na razie śmigam po sklepach żeby poczuć je w ręku , porównuję parametry i ceny na necie i mam coraz większy mętlik w głowie :shock:

Może ma ktoś jakieś doświadczenia z którymś z tych modeli aparatów i może mi coś podpowiedzieć :!:
Ostatnio zmieniony przez Piotras 2010-06-06, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  

Ping-uin
Robot forumowy

Nr Użytkownika: 666
Status: Online

Zobacz także:

• Współpraca • Robocik w Shoutbox • Wirtualna kasa za posty • Nie mogę odnaleźć się na forum

Michu 
Grupa zaufanych userów

8.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-04, 12:10   

Mam podobny dylemat ale ze względu na to że alfa ma uchylny monitorek to ja bardziej wolałbym alfe bo nie zawsze ale często się taki uchylniak przydaje. Obecnie mam aparacik cyfrowy sony H9 z tym uchylnym wyświetlaczem i często mi się przydaje. Alfa też jest postawiona na podzespołach konica minolta dzięki czemu parametry jego są zadowalające. w modelu 550 podobno zrobiono nowe obiektywy z zestawu które nie są najgorszej jakości. Nie ma w alfie tylko tej lampki doświetlającej na przodzie która doświetla dany obiekt w celu ustawienia ostrości...... nie wiem czemu tego brak, albo może ja jej nie widze.... na plus w sonym jeszcze jest stabilizacja w korpusie co napewno się przyda nie raz ;)

maRVin 
Grupa zaufanych userów

Otrzymał 1 piw(a)

49.0 zł
30.0 euro
Wysłany: 2010-06-06, 12:50   

a ja wam powiem, że nie za bardzo ufam firmie sony i ich produktom podpisanym pod markę
owszem, telewizor z chęcią bym kupił, bo robią dobre, ale kurde mikser, aparat, laptop, to raczej nie jest dziedzina, w której byli by dobrzy, firma straciła u mnie w oczach jak zaczęła poszerzać na siłę asortyment, nie specjalizują się w robieniu aparatów, (no ale od czego są eksperci którzy robią te aparaty dla nich - minolta)
także jakbym miał wybierać to wśród nikonów/canonów - opinia znajomych/ zaufanie marce
jako, że nie za bardzo orientuję się w aparatach z wymiennym obiektywem, lustrzankach czy whatever, bo rzadko mam z nimi do czynienia, to niestety nie podpowiem, bo nie jest to w mojej kompetencji, ale ekranik nie jest taki niezbędny, to nie wstyd położyć się na chodniku, żeby zrobić dobre zdjęcie, zapytajcie profesjonalistów

Michu 
Grupa zaufanych userów

8.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-06, 22:51   

maRVin napisał/a:
no ale od czego są eksperci którzy robią te aparaty dla nich - minolta
właśnie ..... od czego są eksperci sam tu piszesz o ekspertach twierdząc że sony to kiepski wybór..... nie rozumiem. Ktoś jest albo nie jest ekspertem a to że sony daje tylko markę to przecież niczemu nie ustępuje. W testach wypada Sony bardzo dobrze więc może śmiało konkurować z CANON czy NIKON bo każdy tylko te marki widzi nie dostrzegając nic innego co może okazać się lepsze. przy wyborze Sony nie ma co się kierować uchylnym monitorem a można się kierować tym że mają nowe szkła w wersji podstawowej które są podobno dobrej jakości..... :P
Zresztą dobry fotograf zrobi fajną fotkę nawet i aparatem kompaktowym....
To tak samo jak w Polsce ludzie wolą auta niemieckie i zazwyczaj gówniane TDi :roll: zapominając o tym że japońskie auta też są bardzo dobre :P

maRVin 
Grupa zaufanych userów

Otrzymał 1 piw(a)

49.0 zł
30.0 euro
Wysłany: 2010-06-07, 08:33   

tak Michu, ale powiedziałem, że na lustrach znam się tyle o ile mam okazję go dotknąć i sprawdzić, ale dawno się żadnym nie bawiłem, co prawda miałem w dłoni niedawno sony, ale alfa 200 no i powiem, że daje radę, ale stabilizacja w korpusie jakoś nie zachwyca, długo ostrzył i dość głośno

jesteśmy za to jednego zdania, że każdym aparatem można zrobić dobre zdjęcie i to nie ulega wątpliwości

@Piotrek:
bierz pod uwagę też asortyment obecny w standardzie :) mniej trzeba wtedy do takiego interesu dokładać, ale wrażenia estetyczne i Twój władny typ będzie miał największe znaczenie, bo to nie nam ma ten aparat służyć, a Tobie :) :-D

Piotras
[Usunięty]

0.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-07, 18:34   

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i chyba :idea: ...jeszcze nie na 100% , ale wstępnie zdecydowałem się :-D . :!:
Mój wybór padł na NIKONA D 5000 :!:

Edit :
Ale kusi mnie jeszcze D 90 :-)

Michu 
Grupa zaufanych userów

8.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-09, 15:35   

NIKON D5000 jest fajny i tez się nad niem zastanawiałem. Ma wadę fabryczną która polega na tym że nie widzi akumulatora jako naładowany :) pokazuje że jest rozładowany i się wyłącza lub wcale się aparacik nie uruchamia:) trzeba na to zwrócić uwagę. Koledze ta wada wyszła na jaw po miesiącu użytkowania a w serwisie mieli to naprawić w przeciągu 14 dni a trwało to półtora miesiąca. Serwis więc nie zachwyca :)

Piotras
[Usunięty]

0.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-09, 19:23   

No tak , dzięki Michu ! To teraz dopiero mam problem :
kupić albo nie kupić - oto jest pytanie !
A może wrócę do Zenita 15M ??

Bartek_G 

2.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-09, 20:37   

Fabryczną wadą Nikosia D5000 bym się nie przejmował. Występowała ona w części pierwszych sztuk wypuszczonych na rynek. W razie obawy, że trafisz na taki trefny egzemplarz, możesz wybrać się do sklepu i spisać numery seryjne dostępnych sztuk. Potem na spokojnie w domu (lub sklepie o ile jest dostęp do netu) sprawdzisz na stronie Nikona czy nie są one na tej felernej liście. I kłopot z głowy :)

Mam D5000 od roku i bardzo sobie chwalę. Ma świetną matrycę (tę samą co D90 i D300), jest w miarę lekki i ergonomiczny. Podstawową różnicą między nim a D90 jest brak wbudowanego silnika autofokusa - stąd użytkownicy D5000 chcący korzystać z AF skazani są na zakup obiektywów z wbudowanym silnikiem AF-S lub HSM. Szczęśliwie takich szkiełek jest już na rynku całkiem sporo. Uchylno-obrotowy wyświetlacz LCD przydaje się przy zdjęciach z żabiej perspektywy lub znad głowy.

Osobiście, gdybym miał wybrać raz jeszcze, dołożyłbym do D90 - dlatego, że z uchylnego LCD nie korzystam zbyt często, a i wbudowany w body silnik pozwoliłby mi pobawić się starszymi szkiełkami Nikona których trochę w szafie mam. Jeśli jednak nie zamierzasz kupować kilkunastu obiektywów, to D5000 będzie fajnym wyborem. Zaoszczędzone pieniądze pozwolą na zakup lepszego obiektywu.

Odradzam też zakup aparatu w komplecie z kitowymi obiektywami - i tak je szybko wyrzucisz, bo odkupić nikt nie zechce ;) Wyjątkiem jest oferowany czasem w zestawie Nikkor 18-105 VR - to całkiem przyjemna "spacerówka" z cichym silnikiem i bardzo dobrą stabilizacją. Przydałaby się też jakaś jasna stałka. Tu polecam genialną N 35/1.8 - bajka za niewielkie pieniądze.

Michu 
Grupa zaufanych userów

8.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-10, 05:47   

Bartek_G, dobrze pisze, wadą nie ma co się przejmować napisałem o tym abyś wiedział tylko. tak jak wcześniej pisałem uchylny ekran czasami pomaga ale rzadko bo przecież nie robi się za często zdjęć z podłoża lub z nad głowy to jest bajer czasami pomocny. Wybierając miedzy nikonami wziąłbym D90 , a jakbym miał kupować SONY to byłby to a550 i bym się cieszył :) fajną zabawką byłaby a850 no ale to już jest cena jak dla mnie za wysoka:(

Piotras
[Usunięty]

0.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-06-10, 06:58   

Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady i pomoc .
I faktycznie tak się zastanawiam nad tym aby jeszcze dołożyć te parę zetów do D90 .
Tu faktycznie plusem jest silnik autofokusa i możliwość używania również starszych obiektywów , których na rynku jest dostępnych ogromna ilość i za rozsądne pieniądze !

Piotr Sidor 
Grupa zaufanych userów

18.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-08-29, 12:44   

Ja mam Nikona d5000 z obiektywem 18-105 i powiem szczerze, że aparat zły nie jest lecz czasem nie załapie ostrości nie wiem czy to jakaś usterka czy wada i jak zrobię zdjęcie to w wizjerze tak czasem obraz mocno zadrży czy ktoś z użytkowników tego modelu tak ma bo jeśli nie będę musiał go chyba zanieść niech sprawdzą co jest.

Wieża 

11.0 zł
0.0 euro
Wysłany: 2010-12-12, 23:24   

u siebie w robocie w fotojokerze masz bodajże alfę 550 z obiektywem kitowym za 1999; uważam, że cena dobra, szkła dobierzesz wg potrzeb (czyt. zasobności kieszeni :mrgreen: ) a ten uchylny ekran pomaga przy pewnych ujęciach :roll:

Odpowiedz do tematu