|
Sprzęt dla amatora |
| Autor |
Wiadomość |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

Wiek: 54 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 234 Piwa: 1/9 Skąd: Lublin
415.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-17, 02:05 Sprzęt dla amatora
|
|
|
Poradźcie, na co zwrócić uwagę (na jakie parametry), aby zaopatrzyć się w nowy nieduży i poręczny (prawie kieszonkowy) aparat dla fotoamatora - do pstrykania newsów, aby mieć go zawsze pod ręką. Powinien mieć dobrą rozdzielczość, ale jaką. No i co jeszcze... ? |
_________________ Leszek Mikrut
 |
|
|
|
 |
|
Ping-uin
Robot forumowy

Posty: 317 Skąd: WiFi Dołączył: 5 maja 2010 Nr Użytkownika: 666 Status: Online
|
|
|
|
 |
Mario
Grupa zaufanych userów

Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 10 Maj 2010 Posty: 191 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Lublin / TaTary
130.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-17, 23:38
|
|
|
to już pytanie nie dla mnie,
szkoda że jest tak mało osób na forum zarejestrowanych, bo na pewno ktoś by Ci poradził |
_________________ per aspera ad astra |
|
|
|
 |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

415.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-18, 03:33
|
|
|
| ale ja chcę Kogoś z Forum... ! |
 |
|
|
|
 |
Piotras [Usunięty]
0.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-18, 03:35
|
|
|
| Jak się zdecydujesz już konkretnie na zakup aparatu to daj mi znać i postaram Ci się pomóc . |
|
|
|
 |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

415.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-19, 03:22
|
|
|
Jak mam się zdecydować, jeśli nie wiem na co ? Jakie parametry mam wziąć pod uwagę ? Mądrala... |
 |
|
|
|
 |
maRVin
Grupa zaufanych userów

Pomógł: 2 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 192 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: od Nikona
49.0 
30.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-25, 13:52
|
|
|
Leszku, szukasz aparatu kompaktowego, czegoś co pozwoli Ci szybko uchwycić jakąś sytuację, jeśli właśnie na tym Ci zależy szukaj:
- czegoś małego
- solidna obudowa
- karta pamięci sd/sdhc
- matryca nie musi być duża
- solidny zoom, obowiązkowo optyczny
- przydaje się duży, co najmniej 2" wyświetlacz
- akumulatorki aa zamiast baterii wbudowanej
- 2x aa zamiast 4x aa
- możliwość nagrywania filmów
- osobiście szukałbym wśród canon/sony/nikon
Już wyjaśniam dlaczego takie podpunkty:
* mały > zmieści się w kieszeni, łatwiej go wyjąć
* solidna obudowa > może metalowa, bądź pokryta gumowymi elementami - przy częstym używaniu (wkładaniu i wyciąganiu) to wskazane, dłużej posłuży
* karta sd > karty w olympusach/fuji to karty xd które są koszmarnie drogie w porównaniu z sd. sdhc, to to samo co sd, ale o powiększonej pojemności, co pociągnęło za sobą zwiększenie jej prędkości przesyłu, czy jakoś tak, warto, sam taką mam
* matryca > duża ilość mega pixeli nie jest Ci potrzebna, bo nie będziesz chyba drukował plakatów, a zwiększenie matrycy pociąga za sobą zwiększenie szumów - gorsza jakość, białe kropki na zdjęciach, nie zawsze ale tak bywa myślę, że zdjecia 2000x3000 pixeli Ci wystarczą (6-10mpx matryca)
* zoom optyczny > polecałbym 10x i koniecznie optyk, różnica w zoomie cyfrowym a optycznym jest po prostu nie do opisania :) przydaje się do zrobienia zdjęcia, gdy coś jest oddalone (zegar na wieży kościoła itp)
* duży wyświetlacz > zwiększa poręczność, nie trzeba się przyglądać, bo 2-3" to już przejrzysty lcd. minusem tu jest zwiększenie bateriożerności, ale w większości aparatów wyświetlacz lcd można wyłączyć by oszczędzić baterie
* akumulatorki aa zamiast baterii wbudowanej > zawsze można nosić 3 komplety tak jak ja to robię, wtedy nigdy nie zabraknie Ci powera do użycia flash'a. polecam akumulatorki firmy eneloop lub pentagram infinity. solidne, niezawodne, 2400-2500mah wystarczy
* 2x aa zamiast 4x aa > do większości lustrzanek wchodzi 4x aa, a do mniejszych aparatów powiedzmy 2. szukaj także takiego który mieści dwie, będzie lżejszy (tak na marginesie, w kompakcie chyba 4 się nie zmieszczą hehehe)
* nagrywanie filmów > nie zawsze można cyknąć 10 fotek na 3 sekundy, bo nie pozwalają na to możliwości techniczne zwykłych aparatów, tu przydaje się film, wystarczy 640x480 i 30 fps (klatek/sec) i można nagrać fajny materiał :)
* canon/nikon/sony > firmy które raczej nie zawodzą swoich sympatyków, osobiście mam canon
- fajnie by było gdyby dodawali do zestawu futerał/czytnik kart, nosząc ze sobą czytnik możesz w każdej chwili przekazać komuś zdjęcia na lapka i lecisz dalej z materiałem :)
mam canon s3is i jest to maszyna bardzo miło zaskakująca w wielu aspektach, ale niestety nie jest to kompakt, tylko tzw "cyfrowy zoom" jest większy,aparat z dużym zoomem zastępującym obiektyw taki jak w lustrzance (nie porównuję lustrzanki z zoomem, ale zasada działania jest taka sama)
Mam nadzieję, że Ci to pomoże. jeśli masz jeszcze jakieś pytania, służę wiedzą
Pozdrawiam
/maRV |
_________________ To sem ja
 |
|
|
|
 |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

415.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-26, 03:28
|
|
|
maRVin - właśnie o to mi chodziło - zagłębiam się w lekturę, tylko chyba pomyliłeś imiona - Ja sem Leszek ! |
 |
|
|
|
 |
maRVin
Grupa zaufanych userów

Pomógł: 2 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 192 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: od Nikona
49.0 
30.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-26, 10:04
|
|
|
Przepraszam, nie da się już poprawić, wybacz : ) imię zapamiętam
reszta pozostaje nie zmieniona |
 |
|
|
|
 |
_red_
Grupa zaufanych userów

184.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-26, 10:17
|
|
|
| Poprawione :) |
_________________ behold bastard son
I am the evil one
 |
|
|
|
 |
maRVin
Grupa zaufanych userów

49.0 
30.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-26, 22:16
|
|
|
tnks
PS. Leszku, za ile chcesz ten aparat kupić?
tzn do jakiej kwoty zamierzasz zainwestować i czy musi to być nowy sprzęt, czy np za tyle samo, tylko wyższa półka i używany, to też ma znaczenie i może pomóc mi w wyborze sprzętu dla Ciebie |
 |
|
|
|
 |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

415.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-27, 20:35
|
|
|
maRVin, Witaj, poszperałem trochę w necie w oparciu o Twoje wskazówki i zamówiłem, a dziś nawet otrzymałem aparat: CANON Power Shot A110015 - może nie jest to w całości taki model, jak sugerowałeś, ale pewnie podobny... Co o nim sądzisz ? |
 |
|
|
|
 |
maRVin
Grupa zaufanych userów

49.0 
30.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-27, 23:14
|
|
|
powiedz z jakiej stronki, bo nie mogę tego zlokalizować
może chodzi o to? http://www.ceneo.pl/2217438 |
 |
|
|
|
 |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

415.0 
0.0 euro
|
|
|
|
 |
maRVin
Grupa zaufanych userów

49.0 
30.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-28, 12:21
|
|
|
Czyli to to samo :)
IS, czyli image stabilizer - optyczny stabilizator, bardzo fajna funkcja w canonach, zastanawiałem sie nad nim, bo siostra chciała kupić coś na wyjazd do Włoch i 2 tygodnie szukałem aparatu, ale dorwałem za śmieszne pieniądze mojego canona
co fajnego jest w tym aparacie:
-niezła jasność 2,7
-duży zakres migawki
-detekcja twarzy (nie wiem na czym polega, ale chyba ok)
-dobra rozdziałka filmu 640x480/30fps, bywają lepsze, ale jak na aparat do kieszeni nieźle
-możesz pobawić sie z opcjami ekspozycji dzięki trybowi AE, to taki wstęp będzie do manualnej obsługi nastawień w przyszłości :) | Cytat: | | już w 1976r Canon prowadził prace nad stworzeniem lustrzanki z automatyczną ekspozycją (AE), pozwalającą na pracę nie tylko w trybie priorytetu przysłony, ale także priorytetu migawki i w trybie Program AE |
-nawet duża szybkość strzelania zdjęć
-duży zakres czułości 80-1600
-makro od 3cm > możesz robić zdjęcia robaczkom itd : P
wg mnie dobry wybór na aparat do kieszeni, choć są mniejsze, ale nie tylko tym sie kierowałeś, gratulacje wyboru i zakupu oczywiście, oby się dobrze sprawiał, bo będzie na mnie : )
Leszku daj znać jak przebiegają pierwsze testy, wrzuć zdjęcia itd, bo jestem ciekaw :)
pozdrawiam
/maRV |
 |
|
|
|
 |
Leszek Mikrut
Grupa zaufanych userów

415.0 
0.0 euro
|
Wysłany: 2010-05-30, 02:17
|
|
|
maRVin, Dzięki serdeczne za podpowiedź i odpowiedzi na Forum. Mnie jeszcze bardzo podobają się te bateryjki - paluszki. A aparat jest na 1 czerwca (wiesz jaka to okazja, prawda ?) dla mojej córki. Jak zacznie robić fotki, to oczywiście zaprezentuję je. A może pożyczy mi na chwilkę ten sprzęt, to i ja coś sobie zmajstruję Dzięki raz jeszcze. |
 |
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Witamy na forum Lublina, Szczecina i Warszawy, Sylwester Lublin • ebook,audiobook, pdf, download, za darmo | | Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|